
Barnen var hemma med mormor under tiden. de hade spelat massor av spel och varit ute och gjort snögubbe och snöänglar i all den nyfallna snön! På kvällen var det Axels tur att få feber och ont i halsen så sjukstugan fortsätter...
Här kommer recepten från gårdagens födelsedagsmiddag:
Tjälknöl:
1,5 kilo färskt eller fryst viltstek, älgstek eller nötstek
Saltlake till tjälknöl:
5 dl vatten
1/2 dl salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk krossad vitpeppar
1/2 tsk krossad svartpeppar
7 krossade enbär
Så här lagar du Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek:
Sätt ugnen på 90 grader.
Färsk viltstek, älgstek eller nötstek: Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en stektermometer. Fryst viltstek, älgstek eller nötstek: sätt in stektermometer efter 4 timmar.
Stek tjälknölen i mitten av ugnen ca 11 timmar och ytterligare 1 timme för fryst kött. Förslagsvis kan man göra detta över natten eller sätta på steken tidigt på morgonen. Ett mört kött kan tas ut vid 65 grader samt om du vill ha ett rosa kött. Bog och ytterlår som inte är så mört steker du till 68 grader. För helt genomstekt kött bör innertemperaturen gå upp till 75 grader - men då blir det rätt torrt.
Koka under tiden upp vattnet till lagen, lägg i salt och kryddor. Sätt lagen åt sidan att kallna.
När köttet är klart så lägg det i dubbla stora fryspåsar eller i en trång skål. Häll över lagen så att det täcker köttet (lättast i en påse som du försluter).
Ställ tjälknölen i kylen i minst 3 timmar.
Vänd tjälknölen då och då. Hit kan du förbereda köttet och det håller sig i kylen några dygn dock blir det godast om det inte lagras för länge. Förslag är att laga tjälknölen dagen innan eller över natten innan och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till kvällen eller eftermiddagen.
Vid servering av tjälknölen: ta upp tjälknölen på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan med en vass kniv. Lägg upp på fat och garnera förslagsvis med gele, inlagd gurka och ev. hackad persilja samt lite grovmalen svartpeppar.
Potatisgratäng:
5 dl standardmjölk
5 dl grädde
1 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
1 msk salt
50 gram osaltat smör
2 kg mjölig(a) potatis(ar)
1. Värm ugnen till 240° C. Skala potatisen och skär dem i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet.
2. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 15 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun.
3. Låt gratängen vila 10-20 minuter innan servering.
Kladdkaka:
50 gram mörk blockchoklad
3 dl vetemjöl
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
5 dl strösocker
4 st ägg
225 gram smör
Tillagning
Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 28 cm i diameter. Smält smöret och låt svalna lite.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao, salt och vetemjöl. Rör ner smöret(175g). Häll smeten i formen. Grädda kakan ca 35 min. Kakan ska vara lös i mitten, men fast i kanterna när den är färdig. Låt kakan kallna helt innan den glaseras.
Glasyr: Smält chokladen och smöret(50g) på svag värme. Bred glasyren över kakan och pensla kanterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar